25. Kártérítés

Számtalan ismerősöm szerint kártérítést kellene követelnem, mert, mint mondják, elképesztő, hogy a huszonegyedik században nem ismerték fel a vakbélgyulladásomat.

Igen, valóban nagyon szerencsétlen dolog egy ilyesmit kifogni, de perelni eszembe sem jut. Ennek több oka is van. Például az, hogy mielőtt belekezdenénk valamibe, érdemes átgondolni, hogy mit hozhat számunkra az a tevékenység, amibe belevágunk, és milyen áron.

Nos, mit lehet nyerni egy kártérítési perrel. Azt hiszem, elég egyszerű a válasz: pénzt. Mármint, ha egyáltalán lehet nyerni. Mert ugyebár nincs ingyen a méz. Azaz mit kell adnom azért az esetleges pénzért. Mert nem egészen úgy van az, hogy én öt perc alatt írok egy levelet az igazságosztóknak, hogy „ez a károm, ennyit kérek”, és máris dől a lé. Egy-egy kártérítési per hihetetlen befektetést igényel. Elsősorban agyi kapacitásban, időben, energiában, sőt pénzben is, és nem utolsósorban ellenséges, haragos, negatív, pusztító indulatokban. No, és mindezért mennyi pénzt adnának? És ki fizetné meg? És van az a pénz, amit én ellenséges indulatokon akarnék megszerezni? Nem arról van szó, hogy összetörték az autómat, s vegyenek helyette egy újat. Amit átéltem, azt már átéltem. Különben sincs az a pénz, ami eltörölhetné, ami megérné. Egyébként is a múlton senki nem változtathat. Arról nem is beszélve, hogy annyi energiával, idővel, amennyit egy ilyen per követelne, sokkal több pénzt lehet keresni értelmes munkával.

Ráadásul nem gondoltam soha, hogy egy orvos – még négy-öt sem - tévedhetetlen. Az orvos nem Isten – sem egyedül, sem csapatban. Ezt azért mondom, mivel egy rakás orvos látott azon a nevezetes, téves diagnózist hozó első napon. Először a háziorvos, aztán az, akit zavart, hogy nem csuktam be az ajtót a klinikán, majd szintén ott a két ultrahangos doktornő, majd végül az az orvos is látott, aki a folyosón közölte a diagnózist. Most melyiket hibáztassam? Az összeset? És ha bárkit is hibáztatok, akkor jobb lesz valakinek is?

Csak olyan dolgokat érdemes csinálni, amitől jobb lesz a világ. Mondhatjuk úgy is, hogy az az életcélom, hogy a cselekedeteimtől jobb legyen a világ, ettől viszont nem lenne jobb semmi. Van egy olyan szabály, hogy ha valamit teszel, és az nem visz közelebb a célodhoz, az távolabb visz tőle. Nos, ezért gondolom így, kártérítési pereskedés nélkül.

Vannak bűnök, mulasztások, tévedések, melyek szenvedést hoznak a világba, de én hiszek abban, hogy a szenvedéseink mértékével arányosan mindig kapunk vigaszt is. Igazi kárpótlást a Sors ad, ha észrevesszük a lehetőségeket, az ítélkezés meg a büntetés nekem nem dolgom.

Szerző: empszi  2007.10.31. 05:52 3 komment

Címkék: képtelen

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr305913655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.10.31. 07:48:15

Drága M! Ebben (is) nagyon egyetértünk. Az emberrel ami történik az neki útmutatás...akár felismerjük, akár nem. Jó, hogy itt vagy köztünk, az orvosok meg remélem okultak az esetedből, ergo ők is tanultak ebből, legalábbis remélem. Szép napot kívánok. Puszillak

Rosslyn 2007.10.31. 12:23:06

M, komolyan apukámnak kellene megmutatnom az írásodat. Mert ha az orvos jól teljesít, az természetes, ha meg hibázik, mondjuk 306 óra ébrenlét után, a fejét veszik. Persze, a szegény betegnek nem vígasz, hogy azért éppen ő, mert az orvos totál kialvatlan volt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ritka ez a hozzáállás, és a gyógyítóknak is ad valamiféle vígaszt.

Ircsike 2007.11.01. 05:29:34

Draga M! Szamomra fantasztikus a gondolkodasod. Felemeloen szep!:) Nem haragszol, megerted, elfogadod azt, ami miatt lazadhatnal. Jol teszed, ha nem pereskedsz. A lelki nyugalmad sokkal tobbet er. Vannak sajnos nem elegge alapos orvosok is. (Az exem is egy pocsek orvos volt! ) De szerencsere vannak olyanok is, akik mindent megtesznek a betegekert a legjobb tudasuk szerint es nekem minden tiszteletem Nekik szol. Remelem ok vannak tobben. Az altalaf leirt tortenetben is tisztelettel tekintek azokra, akik megmentettek az eletedet es ez a legfontosabb. Szep gyogyulgatos napokat kivanok Neked! Szeretettel olellek!:)
süti beállítások módosítása