26. Véletlen?

Nem hiszek a véletlenekben. Sokkal inkább abban, hogy az életünknek értelme, célja, határozott iránya van, s a Gondviselés rajtunk tartja a szemét, és segít is jó irányba mennünk. Ha a nagy életzajban meghalljuk a lelkünkben a hangját, a velünk történtekben felfedezzük az üzenetét, és követjük azt, akkor járunk jó úton, azon, amely a boldogsághoz visz. Ezért ha valami különös dolog történik velem, mindig azt keresem, mi az üzenete. Az elmúlt hetek eseményei aztán igazán gondolkodóba ejtenek. És az egész elgondolkodtató történetben van ráadásul még két apró mozzanat, mely számomra több, mint érdekes.

Az elsővel még a négyszázágyas folyosóján találkoztam. Előzményként hozzátartozik, hogy egy ideje különleges viszonyban vagyok a Niagarával, igaz, soha még a közelében sem jártam. Az egész úgy kezdődött, hogy még a nagy átalakulásom közepén - melyről a blogom előző sorozatában meséltem -, elmentem egy helyre éppen azért, hogy ott segítséget kapjak ezen az utamon. Egy társasággal voltam ott három napig. Az elköszönés előtt a vendéglátó azt javasolta, hogy most mindannyian gondoljunk valamire, mely később az ott eltöltött időre emlékeztet bennünket. Valami egyszerű dologra gondoljunk - javasolta, mellyel a hétköznapok során gyakran találkozunk majd. Én ebben a pillanatban a Niagara-vízesésre gondoltam. De a házigazda máris folytatta a mondatot. Ne olyan távoli, ritkán látható dolgot válasszunk emlékeztetőül, mint például a Niagara-vízesés.

Azt hittem, leesek a székről. Mekkora esélye van annak, hogy két embernek, akik régebben nem is ismerték egymást, és az elmúlt napokban pedig egész másról beszélgettek, ugyanabban a pillanatban jusson eszébe a Niagara-vízesés?

Aztán pár hét múlva elkezdtem egy tanfolyamot, mely semmiféle kapcsolatban nem állt azzal a hétvégi vendégséggel. Több helyiség tartozott a tanfolyam színhelyéhez, és csak az egyik helyiség falát díszítette egyetlen hatalmas kép, mely nem mást ábrázolt, mint a Niagara-vízesést – nem kis döbbenetemre. Ezek után mi másra gondolhatnék, hogy ez a kép jel számomra, melynek azóta is keresem megfejtését. A blogomon is ezért van ez a kép május óta.

Nos, ilyen előzmények után láttam meg betegségem első napján a négyszázágyas folyosóján, a recepció mellett egy Niagarát ábrázoló posztert. Gyönyörű kép volt, csak a másik oldalról fényképezték, mint azt, ami a blogomon van, s mint ahogy erre a vízesésre gondolni szoktam. Ott a görcsök közepette, a várakozó betegek között, ahogy megpillantottam, rám tört az a fajta sírás, amit valami megfoghatatlan fenséges élmény szokott kiváltani az emberből. Az a gondolat vágódott az agyamba, hogy itt a Niagara! Ez valami nagy dolgot jelent. De fordítva folyik! Mi lesz velem, talán meghalok?

Nem érdemes józan ésszel kérdéseket feltenni ehhez a történethez. Nem haltam meg, csak majdnem. És azóta is figyelek, hogy mikor derül ki a megfejtés.

Ráadásul és befejezésül van még egy hasonló gondolatsorom ebben a képtelen történetben.

Szerző: empszi  2007.11.01. 12:21 3 komment

Címkék: képtelen

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr115913654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosslyn 2007.11.02. 19:43:40

M, ez biztosan nem véletlen! Borsódzik a hátam, de mégis olyan érzés, hogy az ember ilyenkor találkozik a magasabb erővel...

S (Antal) 2007.11.03. 20:43:35

Egészen kisgyerek koromtól kisér engem a Niagara. A nagybátyáim mindig tettek egy-egy kemény képeslapot a leveleikbe, hogy ne látszodjon az átvilágításkor a százdolláros. Igen komoly képeslapgyüjteményem van ebből. Vagy negyven a Niagaráról van. Nappal, éjjel, balról, jobbról, felülról, mögüle esőkabátosokkal, stb. Se a Duna, se a Dráva nevét még nem ismertem, mikor az első folyónevet kimondtam három évesen: Szent Lőrinc folyó. És a Dunán hiányoltam a vízesést. Azóta tudom, a Niagara egy túristalátványossággá siklányult, pénzért lehet közelmenni. New York állam eladta bazárnak. A folyó egy hajózható csatornán megy az óceán felé, a Niagara éppen csk annyi vizet kap, hogy legyen mit mutogatni. Nekem a Szent Lőrinc aspektusa lett ilyen jellé. Vannak valóban jelek. Mennyei harangok. Igazándiból mindig van racionális magyarázat is, de nem árt ha értjük őket. De túlérteni sem szabad, mindenben valami égi jelet látni, és irracionális remények táplálni belőlük. Tudom, Te ettől távol vagy. Na ennyit tudok erről. Köszi, hogy kérdeztél róla, megtiszteltél vele!

vimax brasil 2012.01.25. 05:38:27

I would like to thankyou for such an enlightening post. I dont by and large reply on blogs as I wish to lurk and read. However your style of literature is uncomplicated to understand, I love the fact that it is clear and to the point. I will make sure that I mail your blog to my acquaintances as I am certain they will not only like reading your post but also find it extremely instructive. vimax vimax
süti beállítások módosítása