Neked milyen tapasztalatid vannak?

 

A mozgás a „boldogsághormont” is megmozgatja

 

A testsúly csökkentéséhez elengedhetetlen a tudatos mozgás. Nincs mindenkire egységesen érvényes jó megoldás ebben sem. Érdemes megtalálnunk azt a mozgásformát, melyet örömmel végzünk.

 

Azt már a régi fogyókúráimból tudtam, mozgás nélkül csak igen szerényke eredménnyel jár bármiféle testsúly-csökkentő foglalatosság. A kemény edzéseket, a tüdőszaggató izzadásokat (így túl a mindenféle negyvenen) már se testem se lelkem nem kívánta, viszont a vizet szeretem, így a vízi tornát választottam. Heti két este, ami az enyém, ami olyan, ahogy én szeretem. Ilyenkor nemcsak a víz és az izommunka segít, hanem nagyon fontos a kikapcsolódás, a megnyugvás, az ellazulás érzése is.

Hát aztán – bosszúságomra – az uszodát tatarozni kezdték. Ekkor elkezdtem a Callanetics programot, de csak úgy egyedül. Úgy próbálkoztam, hogy a könyvből rámondtam kazettára a gyakorlatokat, de nem volt igazán sikeres ez az ötletem. Egyedül a hosszabb mozgássorozat unalmas. Akkor azt választottam, hogy naponta tizenöt percnyit csinálok a gyakorlatokból reggel, emellett pedig munkába menet és jövet egy-egy kilométert gyalogolok, ez is kétszer tizenöt perc. Ha újból megyek uszodába, az a ráadás.

Senkinek nem ajánlom, hogy olyan mozgásprogramba kényszerítse magát, amit büntetésként él meg. Soha ne feledjük, hogy nem vagyunk büntetésben! Keressük azt, ami örömet okoz, amit szeretünk. De ezt ne tévesszük össze a semmittevéssel. Erőfeszítést azért tenni kell, csak nem eszelős módon! Kezdetben alkalmazzuk a sok kicsi sokra megy elvét. Ne erőltessük magunkat többre, mint amennyit még jókedvvel teszünk. És végezzünk minden nap egy picit többet. És ne hagyjuk ki a mindennapok kínálta lehetőségeket. Egy buszmegállónyi út gyalog, egy emelet lift helyett lépcsőn… Néha csak úgy, mikor senki sem lát, mozgassuk át az izmainkat. Csináljunk egy-két guggolást, nyújtózást, karkörzést. Sorra feszítsük meg az izmainkat, majd lazítsuk el őket. Számtalan ilyen apró lehetőségünk adódik, ha figyelünk ezekre az alkalmakra.

A tudatos mozgás elengedhetetlen feltétele egy sikeres testsúly-idealizáló programnak. Több okból is. Az, hogy kalóriákat éget el, az csak az egyik haszna. Figyelnünk kell arra, hogy a testsúlyunk csökkenése ne csak úgy jöjjön létre, hogy kifogyunk a bőrünkből. Az nem túl szép látvány. Hogy a „kültakarónk” kövesse a változást, kell a mozgás. Az izmaink nem épülhetnek le, mert akkor igen vigasztalan látvánnyá válunk, s nem hogy jobban nézünk majd ki, mint ducin, hanem inkább szánalmasabban. Ezen túl azért is jó, ha a zsír helyett izom épül ránk, mert, az izmok működtetése is kalóriaigényes, így az izmosabb emberek szervezete több kalóriát eléget, s így kevesebb az esély arra, hogy felesleg rakódik le. Az agy tudós kutatói arra is fényt derítettek már, hogy a jóleső fizikai megterheléstől is aktivizálódnak az agyban olyan jelátvivő anyagok, melyek harmonikus áramlása a jó közérzetünkhöz szükséges. Érdemes ezt szem előtt tartani, mert sokkal jobban járunk, ha inkább egy jó sétával vagy úszással teremtjük meg a jó hangulatunkat, mintha egy-két franciakrémessel vagy néhány pohár sörrel tennénk ugyanezt. Azt azonban tudnunk kell, hogy mivel az izom nehezebb, mint a zsír, kezdetben ez lassíthatja a kilók csökkenését. De ezt sose bánjuk!

Szerző: empszi  2007.07.26. 08:12 7 komment

Címkék: mozgás dopamin boldogsághormon

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr875913736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.07.26. 08:42:09

Én nyár végétől nyár elejéig heti kétszer járok tae-bo edzésre, ami 1 órás intenzív mozgás, izzasztó is, de nagyon jól megmozgat mindenhol. Utána hihetetlenül energikusabb vagyok, pl. nem fekszem le fél 10 felé, hanem sokkal tovább bírom az ébrenlétet. Heti kétszer 8 km-t gyaloglok erős tempóban, ami nem futás, de nem is séta. Amint beköszönt a jóidő irány a Mecsek, hetente egyszer biztosan kirándulunk. Amikor kimarad a tae-bo ( nem szeretek melegben egy teremben izzadni) akkor bejön a heti kétszeri biciklizés 26 km-es távval. Meg az evezés, természetesen:) Az minden hétvégén, és hosszú távon, úgy napi 40 km-t evezünk. Mindenhova biciklivel és gyalog járok, nincs lift nálunk, így a 3 emeletet is megmászom napjában többször, mivel mindkét lányom szintén ilyen magasan lakik. Mindezek ellenére, amint kicsit nem figyelek magamra, azonnal felugranak a kilók. Most nagyon tetszik a módszered a napi kötött étkezések, azt hiszem ezt fogom gyakorolni, kíváncsi vagyok a hatásra. Majd jól kivesézzük ezeket (is). Ölellek, most elköszönök, 100 km-es evezés vár rám 3 nap alatt. Majd jövök, addig is puszillak.

ametiszt 2007.07.26. 09:45:58

igaz,amit a mozgásról írtok,én hastáncolok...kemény munka ...de nagyon szeretem,mindent megmozgat... nem elég a mozgás...egy igazán kiadós fogyás után a bőr minőségére külön oda kell figyelni azon nem segít a mozgás,a megnyúlt ,a kitágult bőrt módszeresen kell kezelni ahhoz,hogy rugalmasságát visszanyerje... a mozgással csak az izmok minőségét lehet alakítani,a lógó bőr nem fog tőle megváltozni

kiezem 2007.07.26. 13:09:11

Kedves M! :) Még itthon, hamarosan indulok a dolgozomba, de muszaj leirnom: en voltam mar 98 (!!) kg is, es egyik naprol a masikra elkezdtem egy dietetikus orvos altal osszelllitott (kiserleti!) etrendet. ES MENT! ES BIRTAM! es a tobbiek akkor vettek eszre, h. "mintha fogytam volna", amikor mar 20 kilot leadtam. A lenyeg: -30 kilo utan elkezdtem aktivan aerobikra jarni, de az etrendet nem hagytam abba! volt olyan het, h. 14 edzesen vettem reszt, azaz napi kettot nyomtam egymas utan. Amde ennek mar lassan 5 eve! :( a kilok 3. eve jonnek fel ram, es barmit teszek, nem mozdulnak! :(((( A Callaneticsben biztam , de kies varosomban NINCS ilyen jellegu edzes , kazettara pedig nem a legjobb, foleg egyedul...! Most a Pilatest favorizalnam, de szinten nincs ilyen edzes egyik fitneszcentrumban sem! :((( Ugy erzem, belefardatam az orokos (szelmalom)harcba, pedig anno nagyon megerte! nem is a "kulso" szepseg, hanem a belso javulas ... labduzzadas zero, vernyomas normal, nem zihalsz, nem izzadsz, nem riogat a 2-es diabetesz..stb. Ugyhogy nem a megvaltast kerestem, de jo, h. rad talaltam! remelem, a modszere(i)d kovetve le tudom adni a rajtam levo, plusz 38 kilot! :( Igen, ennyi van rajtam! s ugy szeretnem leadni, h. ne jojjenek fol ujra a kilok... vagy a hájak. bannam is en, ha lennek annyi kilos, mint most, ha az a tomeg mind izmot takarna! :) A parom mondta eppen tegnap: "nem is vagy te duci annyira, mano, csak nem nottel eleg magasra!" :) valahogy igy allok. egy helyben topogva. :( indulok a meloba.... Tovabbi szep napot nektek! (azert majd bekukkantok am onnan ide!)

M 2007.07.26. 19:05:25

Kedves Kiezem! Köszönöm a bizalmad! Tudom, hogy milyen nehéz dolog ez, és rengeteg apróbb-nagyobb összetevője van. Ezek közül a mai: a mozgás és a holnapi: az étrend téma a legismertebb, legtöbb helyen tárgyalt rész. Természetesen nagyon fontos mindkettő, sőt, elhanyagolhatatlan. De én ezeknél még fontosabbank tartom a tegnapelőtti (az álarcos) bejegyzés témáját és a kötött étkezési idő szigorú betartását.

Blue Ocean 2007.07.26. 19:39:40

Szép estét!

Vica 2007.07.26. 20:54:26

Igen, kár, hogy elfelejtjük, a mozgás az élet szerves része. Én sose sportoltam rendszeresen (a futással kapcsolatos problémákat már említettem), de sokat mászkáltam a természetben, még 18 évesen is bármikor fára másztam, úsztam nyaranta, biciklivel jártam iskolába (6-8 km-re). Na és amikor építkeztünk, hajjaj. Egy voltam a segédmunkások közül, betont talicskáztam, téglát hordtam, sódert lapátoltam, és nagyon élveztem az egészet. Komolyan. Igaz, csak hét végéken, mert akkor ért rá a mester, így hét közben kipihentem magam az irodában :-)) Kár volt abbahagyni...

kiezem 2007.07.26. 23:16:35

Bocs, nem tudom, mennyire fontos, de az "elobb" rosszul adtam meg az e-mail cimem... :( az a jo, amit most irtam be! JO ejt mindenkinek! (ma nem sikerult betartanom a megszabott idokozonkent torteno evest! :((( )
süti beállítások módosítása